Carter Lowe Maker, ondernemer en pleitbezorger voor zelfzorg
Leestijd: 9 min

De grootste fouten die mensen maken als ze 30 zijn

Wil je je helaas alle kansen herinneren die je in je dertiger jaren kunt missen? Wat is de grootste fout die mensen in hun dertiger jaren hebben gemaakt, en wat heeft het hen geleerd?

Een Quora-gebruiker stelde een zeer belangrijke vraag: "Wat was de grootste fout die je maakte toen je in de dertig was, en wat heeft het je geleerd?". De vraag veroorzaakte een levendige en verhitte discussie, waarvan we de meest interessante meningen vandaag met u willen delen.

We moedigen je aan om net zo actief te zijn als Quora-gebruikers en je opmerkingen over het onderwerp achter te laten.

Zet ​​het leven niet op een laag pitje

Ik denk dat een van mijn grootste fouten is dat ik te veel tijd aan werk en carrière heb besteed, en al het andere naar het achtergrond. Met al het andere bedoel ik familie, vrienden en zelfs mijn eigen gezondheid.

Na 20 jaar en tot voor kort (ik ben nu 35) leefde ik in deze modus: wakker worden, gaan werken, thuiskomen en slapen, en de volgende dag opstaan ​​om het weer te laten gebeuren.

Ik schonk niet veel aandacht aan hoe zulke stressvolle omstandigheden mijn gezondheid schaden, en niet genoeg aandacht aan relaties.

Terugkijkend kan ik me niets belangrijks en significants herinneren. Deze jaren waren gewoon een eindeloze race voor een vals doel, dat toen het belangrijkste leek.

Dus nu ga ik alles inhalen wat ik heb gemist. Ik heb veel tijd besteed om te begrijpen wat echt belangrijk voor me is, maar ik ben blij dat ik me dat niet te laat realiseerde en dat ik de kans heb om mijn leven te leven zoals ik het wil.

Zorg voor je gezondheid. Dit is de eerste en belangrijkste prioriteit. Als je 30 jaar oud bent en je al moe en uitgeput door het leven voelt, is het klote, geloof me.

Je zult je hele leven werken. Jeugd komt maar één keer in je leven voor. Mis deze keer niet. Verspil geen tijd alleen aan werk - communiceer, regel uw persoonlijke leven, beperk uzelf niet tot alleen thuis en werk. Misschien heb je iets om te onthouden over 20 of zelfs 30 jaar.

Verspil geen tijd met boos worden

Ik weet niet zeker of dit het antwoord is dat je zoekt, maar ik zeg het toch: de grootste fout die ik heb gemaakt in mijn jaren '30, er was woede.

Ik verspilde te veel van mijn tijd aan boos worden op bazen, collega's, politici, meisjes die me verlieten, en gewoon mensen die tegen me logen.

Mijn woede was terecht. Zelfs nu, terugkijkend, begrijp ik dat ik daar goede redenen voor had, maar tegelijkertijd besef ik dat mijn woede tijdverspilling was. En de schade die ik alleen mezelf heb aangedaan, en niet die mensen op wie ik boos was.

Waardeer de mensen in je leven

Ik ontmoette een geweldig meisje op wie ik echt verliefd werd. Maar al snel begon ik het feit dat er een echt naaste persoon in mijn leven is als vanzelfsprekend te beschouwen. Erger nog, mijn trots stond me nooit toe haar te laten zien hoeveel ik van haar hield. Ze heeft lang gevochten voor onze relatie, maar uiteindelijk heeft ze me verlaten. Nu is ze getrouwd met iemand anders.

We zijn nog steeds vrienden, we communiceren vaak. Het is een hel, maar het is beter dan haar helemaal niet te zien.

Wat heb ik hiervan meegenomen? Wees geen complete idioten. Besteed aandacht aan je geliefde, elke dag, elk moment, laat hem zien hoeveel je van hem houdt en hem waardeert. En als je weet dat je dom hebt gehandeld, spuug dan op verdomde trots en vraag om vergeving.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Mijn grootste fout: ik dacht dat als ik 30 jaar word, ik meteen aan de top kan staan, wat allemaal gedroomd leven. Maar ik begon mezelf constant te vergelijken met degenen die jonger waren dan ik en, zoals later bleek, veel succesvoller. Ik had niets, terwijl anderen een huis in San Francisco hadden, een bloeiend bedrijf en een gezin.

Nu begrijp ik dat ik het helemaal aan het begin van de reis wilde opgeven, alleen omdat iemand daar meer succes had dan ik. Vergelijk jezelf niet met anderen en denk niet dat je op je 30e alles kunt bereiken. Op 30-jarige leeftijd eindigt het leven niet, maar begint het pas.

Soms ligt de weg naar geluk door lijden

In mijn jaren '30 maakte ik vier fatale fouten.

Fout nr. 1. Ik bleef de zwangerschap uitstellen tot later. Eerst wachtte ik op het juiste moment, en toen het juiste moment, naar mijn maatstaven, kwam, kreeg ik een goede baan aangeboden met grote carrièreperspectieven. Natuurlijk ging ik akkoord. En natuurlijk wilde ik niet meteen met zwangerschapsverlof gaan nadat ik een nieuwe veelbelovende baan had gekregen.

Een paar jaar later besloot ik zwanger te worden, maar het lukte niet. Dit werd gevolgd door een kuur van langdurige behandeling, ik raakte nog steeds zwanger, maar ik had een miskraam (het is met geen woorden te beschrijven hoe moeilijk het was om te volharden). Een jaar later werd ik weer zwanger en toen maakte ik een tweede fout die ik mezelf nooit zal vergeven.

Fout nr. 2. Aangezien ik altijd in goede vorm was en probeerde die te behouden, dacht ik dat ik tijdens de zwangerschap kon blijven hardlopen. Toen ik zes maanden zwanger was, brak mijn water tijdens het hardlopen.

Fout # 3. Ik vocht niet voor mijn kind. Noch ik, noch mijn man wisten wat te doen, en ik weet nog steeds niet zeker of we het juiste advies hebben gekregen. Ons werd verteld dat ons kind het niet zou overleven. Tijdens de bevalling heb ik morfine gekregen. Ik herinner me niet meer wat er daarna gebeurde. Ik weet niet precies wat er met mijn kind is gebeurd. Ze hebben hem gewoon meegenomen. Ik voelde me schuldig, ik voelde me slecht en schaamde me en schaamde me tot op de dag van vandaag.

Fout # 4. Ik keerde mijn man de rug toe in plaats van er samen met hem doorheen te gaan. Ik voelde wilde pijn en schuldgevoelens en wist niet hoe ik ermee om moest gaan. Ik ging weg van mijn man (van de persoon van wie ik hield en nog steeds hou) en uiteindelijk gingen we uit elkaar.

Het leven werd pas beter toen ik 40 jaar oud was. Na mijn veertigste hertrouwde ik en kreeg een baby (op 43-jarige leeftijd), en nu zijn we een gelukkig gezin van drie. Moest ik door deze hel gaan om eindelijk geluk te vinden? Ja! Nee! Misschien. Ik heb geen antwoord.

Vergeet je vrienden niet

Ik had een paar goede jeugdvrienden waarmee ik opgroeide.

Mijn vrouw kon met sommigen van hen niet zo goed opschieten, en na mijn huwelijk begon ik me terug te trekken van mijn vrienden omdat ik haar niet van streek wilde maken. Ik belde ze niet, nodigde ze niet uit voor een bezoek, ging niet met ze naar clubs en bars, ging niet met ze vissen. Dat wil zeggen, we hebben niets gedaan wat we eerder samen deden.

Op dat moment dacht ik er niet echt over na, ik dacht dat ik het juiste deed, want ze zijn als broers voor me, ze zouden me moeten begrijpen.

18 jaar later eindigde mijn huwelijk en ik mis mijn goede oude vrienden echt. Ik heb geprobeerd onze vriendschap terug te geven, maar er is zoveel tijd verstreken, er is zoveel veranderd in ons leven, en zelfs als we elkaar zien, lijken vrienden waanzinnig ver weg. Ik hoop nog steeds onze vriendschap terug te krijgen, maar ik begrijp dat dit tijd zal vergen.

Mijn advies aan jou is: beschouw je vrienden niet als broers. Je broer zal altijd je broer zijn, zelfs als je hem haat. Een vriend is misschien niet voor altijd je vriend. Vriendschap vereist constante aandacht en participatie.

De beste tijd is nu

Mijn fouten:

• Te veel geld uitgeven aan schoenen in plaats van aan reizen. • Heeft haar hoger onderwijs niet voortgezet. • Heeft geen vechtsport gestudeerd. • Niet elk jaar familiefoto's gemaakt.

En weet je wat ik begreep? Verspil geen tijd aan spijt - begin NU te doen waar u geen tijd voor had!

Vertrouw op je gevoelens

Ik ben niet getrouwd omdat ik van iemand hield, maar omdat iedereen om me heen (familieleden, vrienden en kennissen) zei dat hij een goede vent was en houdt gewoon van mij. Hij was echt een goede vent en hield van me, maar we waren te verschillend, naast deze man verloor ik mijn "ik".

Ik weet niet zeker of dit een vergissing kan worden genoemd: nu zijn we gescheiden en hebben we twee kinderen, zonder wie ik mijn leven niet kan voorstellen. Hierdoor heb ik het belangrijkste geleerd: vertrouw op je gevoel en neem nooit belangrijke beslissingen op basis van de mening van andere mensen.

Fouten maken is niet het ergste. Het ergste is om ze niet te repareren

1. Ik heb niet toegegeven dat ik een depressie heb, die elke dag erger wordt. Heb niet om hulp gevraagd. Een buitensporig aantal kansen gemist. Verpestte bijna zijn carrière.

2. Ik voelde me alsof ik 20 jaar oud was. Hij bouwde geen serieuze relatie op, leidde een losbandig seksleven, regelde talloze feestjes en dronk te veel. Voortdurend rondhangen met "vrienden" die mijn afwijkende gedrag alleen maar aanmoedigden en me niets goeds leerden.

3. Heeft zijn vrije tijd niet gebruikt om een ​​tweede hogere opleiding te volgen of een vreemde taal te leren. In plaats daarvan bracht ik het door met mijn eerder genoemde "vrienden".

4. Geld verspild aan drinken in plaats van te investeren in een winstgevende onderneming.

Als ik een soortgelijke manier van leven zou blijven leiden, zou ik op mijn veertigste arm, gehandicapt en ernstig ziek zijn. Gelukkig kreeg ik de kans om mijn levenshouding te heroverwegen en helemaal opnieuw te beginnen.

Maar ik herinner me nog steeds met droefheid alle kansen die ik heb gemist in mijn jaren '30.

Wat vind je hiervan?